Kassandra este primul brat din peninsula Halkidiki, celelalte doua fiind Sithonia si Athos. Peninsula Halkidiki se afla in Macedonia (nordul Greciei Continentale), in partea sud-estica a orasului Salonic, al doilea oras ca marime si importanta comerciala din Grecia. Peninsula este la aproximativ 90 de kilometri de Salonic si are peste 500 de kilometri de plaje superbe, golfuri naturale, paduri de pini si sate traditionale pescaresti. De asemenea, Halkidiki este o atractie turistica majora datorita civilizatiei si a culturii, peninsula fiind locul de nastere al marilor personalitati Aristotel, Alexandru cel Mare si Regele Filip. Atractii Doua dintre bratele peninsulei - Kassandra si Sithonia – abunda in statiuni si facilitati pentru turisti, iar cel de-al treilea – Muntele Athos – este bogat in manastiri si fortificatii, accesibile doar calugarilor si preotilor care slujesc aici. Kassandra este cel mai vestic brat al peninsulei Halkidiki, aflat in apropiere de Salonic si bogat in statiuni si plaje micute, cu nisip fin si ape turcoaz. Acest brat al peninsulei are toate facilitatile necesare oricarei categorii de varsta. Canalul Potidea separa bratul Kassandra de partea continentala a Halkidiki, oferind peisaje mediteraneene aparte si sate traditionale pescaresti precum Nea Fokea, Afyto, Polychrono, Hanioti (Chaniotis) si Pefkochori. In satul Patralona, situat la poalele muntelui Katsika, poti vizita pestera cu acelasi nume, in care s-au descoperit peste 34 de noi specii de fauna si cel mai vechi craniu uman (200.000 ani i.e.n.). Cat despre zona de coasta, vei gasi ospitalitate, plaje cu nisip fin si mancare pescareasca in satele Agia Paraskevi, Agios Nikolaos, Kalandra, Nea Skioni, Possidi si Siviri. De asemenea, Kassandra este cea mai activa statiune din Halkidiki pentru viata de noapte, avand o multime de cafenele, cluburi, baruri si restaurante, alaturi de peisaje impresionante ce imbina verdele muntilor cu nisipul alb si apele turcoaz. Pe vremuri, Kassandra era numita „Flegra” (locul focului, in greaca). Potrivit mitologiei grecesti, zona era locuita de giganti si a devenit camp de lupta cand acestia au incercat sa alunge zeii de pe Muntele Olimp. Astazi, legendele, istoria, peisajele pitoresti si facilitatile claseaza Kassandra pe primul loc ca importanta turistica din peninsula Halkidiki.

Detalii

Despre Sithonia - Halkidiki Sithonia este al doilea brat al peninsulei Halkidiki. Peninsula Halkidiki se afla in Macedonia, nordul Greciei continentale, si detine trei brate: Kassandra, Sithonia si Athos. Bratul Kassandra se afla la vest, bratul Sithonia in centrul peninsulei, iar bratul Athos, la est. Kasandra este bratul cel mai dezvoltat turistic, Sithonia este bratul mai linistit si mai atragator, iar Athos este cunoscut pentru celebrul Munte Sfant, aflat sub patrimoniul UNESCO. Atractii Sithonia este si o municipalitate care acopera intreg bratul Sithonia, iar sediul municipiului este orasul Nikiti. Zona este un paradis cu dealuri inverzite, golfuri naturale, plaje cu nisip fin si ape turcoaz. Statiunile nu sunt atat de aglomerate ca in Kassandra, coasta estica are avantajul unei privelisti impresionante spre Muntele Athos, iar bratul in sine este un parc natural, care imbina perfect frumusetea apei cu verdele muntelui impadurit. Bratul Sithonia este marginit de Golful Singitic la vest si de Golful Toronean la est, iar in centru se afla Muntele Itamos (sau Dragoudelis). Printre multele locuri atractive din Sithonia sunt orasul vechi, castelul si biserica Agios Athanasios din Toroni, morile de vant din Sikia si biserica din secolul al 16-lea din Nikiti. Porto Koufo este cel mai mare port natural din Grecia, situat la doar 140 de kilometri de Salonic. E locul de pescuit al intregii zone, mentionat de Tucidide drept „portul gol”. La iesirea din Porto Koufo se afla Kartalia, cea mai sudica zona a bratului, cu plaje stancoase si izolate. Cele mai frumoase plaje naturale din Sithonia sunt Azapiko, Tristinika, Korakas, Marathias, Kalamitsi si Kriaritsi, iar cele mai populare sate sunt in centrul si in zonele sudice ale Sithoniei. In centru, aproape de satul Neos Marmaras, este statiunea de vacanta Porto Carras, unde frumusetea peisajului este data de munti, paduri dese, pasuni si plantatii de vita de vie. Sithonia este locul pe care sa-l vizitezi pentru plajele nisipoase, apele cristaline, pentru istoria bogata si, bineinteles, pentru savoarea bucatariei locale.

Detalii

Despre Athos, Athos este o zona aflata în patrimoniul UNESCO, datorita celebrului Munte Athos sau Muntele Sfant, care abunda în manastiri si biserici antice. Este locul în care stau asezate pe creste de munte 20 de manastiri, 12 schituri si multe chilii calugaresti, locuite de peste 1.500 de monarhi ortodocsi, zona fiind dedicata exclusiv rugaciunii si slujirii Domnului. Muntele Athos este interzis turistilor, barbatii putand intra doar cu permis special. Pentru a admira, macar de la distanta, stilul arhitectural al manastirilor si al bisericilor de pe Muntele Athos, poti alege o croaziera de cateva ore, care face ocolul muntelui. Atractii Ouranoupoli, sau „Orasul Cerului”, este un oras antic din Athos, fondat de Casandru si fratele sau, Alexarchus, la sfarsitul secolului al 4-lea î.Hr. Ouranoupoli este situat pe linia de coasta, în partea nord-vestica (la început) a bratului Athos. Este ultima asezare înainte de granita cu republica de calugari de la Muntele Athos (Muntele Sfant), aflata la aproximativ 140 km departare de Salonic. Pe langa Ouranoupolis, pe bratul Athos al peninsulei Halkidiki mai poti vizita Ierissos, Nea Roda, Olympias, Gomati si insula Amouliana, din apropiere. Orasul Ouranoupoli este considerat si poarta Muntelui Sfant, fiind locul unde albastrul marii se îmbina armonios cu verdele si pamantiul muntelui. Acest sat de munte pitoresc a început de curand sa se dezvolte ca statiune turistica., caracterizata astazi prin conservarea stilului traditional grecesc si unui mod de viata linistit, înclinat spre credinta. Printre cele mai importante obiective turistice se numera: Turnul lui Andronic, care dateaza din 1344, Muntele Athos si insulele aflate la mica distanta de port. Dincolo de ospitalitatea localnicilor, Ouranoupolis se remarca printr-o multime de restaurante pescaresti, care ofera privelisti spectaculoase spre Muntele Athos, terase pe faleza si baruri mici, locale.

Detalii